Psykisk Førstehjælper – det er mig nu!

Når man, som jeg, aldrig har haft psykiske lidelser inde på livet, kan lidelserne nemt virke fjerne og diffuse, og ja, må da indrømme, at jeg nogle gange tænker, så tag dig dog sammen! Jeg har svært ved at sætte mig i den deprimeredes sted og jeg har svært ved at forstå, at man kan have indre stemmer, som fortæller hvad man skal og ikke skal, og at man så rent faktisk gør det.

Jeg har da selvfølgelig i kortvarige perioder været nedtrykt og trist, ofte på baggrund af en opstået situation eller store forandringer i mit liv, fx da jeg mistede et barn under graviditeten, da jeg fik af vide at jeg havde (fejldiagnosticeret) kræft og efter jeg fødte Vigga. Men jeg er jo hurtigt kommet mig, jeg har taget mig sammen og tiden har forandret verdens farver fra leverpostej til farvet igen, glæden nok skal komme tilbage, og det har den jo altid gjort efter relativt kort tid. Derfor har jeg nogle udfordringer eller barriere om man vil, som gør at jeg ikke helt kan sætte mig ind i at man kan have en vedvarende psykisk lidelse, især når jeg jo syntes, at folk da ikke har noget at være deprimeret over. Pga. min barriere, men dog interesse for at lære mere om psykiske lidelser, meldte jeg mig til kurset Psykisk Førstehjælper hos Thauer.dk. Her bliver man uddannet til at spotte psykiske lidelser hos andre og reagere relevant og omsorgsfuld på sygdommen. Egentlig lærer man helt basale teknikker og værktøjer til at tage kontakt til en person, som man synes har en ændret adfærd, der kunne tyde på en form for psykisk lidelse, og bruge den viden man har fået på kurset til at støtte op om personen og guide dem til den rigtige hjælp. Selvom almindelig fysisk førstehjælp er en del mere akut, handler førstehjælpen egentlig meget om det samme når det er en psykisk lidelse – det værste du kan gøre er at stå og kigge på, uden at gøre noget.

Tabu, stigmatisering og frygten for at sige noget forkert er alle barriere, der gør at vi ikke går til en person med ondt i psyken, men med opmærksomhed, støtte og omsorg for personen kan man nå rigtig langt.

Jeg har stadig svært ved at forstå, at man kan komme så langt ned i et hul uden at komme op igen, men jeg har fået en langt større forståelse for de psykisk lidelser og ved nu, hvordan jeg skal reagere, og vigtigst af alt ikke at have berøringsangst overfor personer med sygdomme, som ikke er synlige, som måske er svære at tale om og som jeg ikke altid kan sætte mig ind i.

Jeg får nok svært ved at stoppe fremmede på gade, selvom jeg har en mistanke om en psykisk lidendelse, men jeg vil bruge min nye viden til at være åbenhjertet og tage et socialt ansvar.

Praktisk Info:

Deltagelse i kurset giver titlen certificeret psykisk førstehjælper

Kurset afholdes bl.a. af Rikke Thauer og Rikke Struver i samarbejde med Psykiatrifonden

Kurset varer to dage

Kurset kræver ikke forhåndsviden om psykiske sygdomme

Få mere information her

En tanke på “Psykisk Førstehjælper – det er mig nu!

 1. Kære Chastine,

  Tillykke med din nye titel og med din certificering til psykisk førstehjælper.

  Super godt indlæg, godt beskrevet og dejligt at læse om din oplevelse før og efter du tog kurset.

  Er sikker på du er en fantastisk psykisk førstehjælper!

  Det var en fornøjelse at have dig med på holdet – tak :0)

  Bedste hilsner
  Rikke

Læg en Kommentar